Policy för SIFs barn- och ungdomsverksamhet

Svärdsjö IF Fotbolls barn- och ungdomsverksamhetspolicy

All verksamhet inom Svärdsjö IF Fotboll ska präglas av glädje oavsett ålder, samt att alla barn och ungdomar är välkomna att delta i föreningens olika aktiviteter. Alla ska komma till träning och match för att det är roligt och Svärdsjö IF Fotboll ska också uppträda som ett föredöme för andra föreningar och aktiva. Vi stöttar varandra i både med- och motgång.

Vidare ska domslut respekteras samt att vi hälsar på motståndare och domare före match, och tackar efteråt. Naturligtvis hejar vi på vårt eget lag och nedvärderar inte motståndarna.

Tränar-och ledarrollen

Svärdsjö IF Fotbolls tränare och ledare ska vara goda föredömen där engagemang kommer till uttryck både på- och utanför planen. I rollen som tränare och ledare är man klubbens ansikte utåt och agerar därefter. Oavsett med- eller motgång ska ledare och tränare uppträda som ett föredöme inför spelare, motståndare, domare och övriga. Kamratanda, gemenskap samt sammanhållning är viktiga grundpelare i arbetet med, att se till att varje barn och ungdom blir sedd i sitt idrottsutövande men också som individ.

Svärdsjö IF Fotbolls tränare och ledare har som främsta uppgift att utveckla barn och ungdomar som fotbollsspelare på ett positivt sätt, och det primära målet är att så många som möjligt fortsätter att spela och träna så långt upp i

åldrarna som möjligt. Som en del i att kunna uppnå föregående mål strävar föreningen efter att varje ledare och tränare ska vara utbildad genom Dalarnas Fotbollsförbund olika utbildningar, exempelvis ledarskaps- och tränarutbildningar. Våra tränare ser inte vinsten i en match som det viktigaste, utan ska se till att barn och ungdomar tävlar på ett sunt sätt. Genom lek och rolig träning som är utvecklande, ska våra barn och ungdomar få ett positivt förhållande till både fotbollen och föreningen.

Svärdsjö IF Fotbolls tränare och ledare ska aktivt arbeta för, att motverka mobbing samt all annan form av trakasserier då föreningen har nolltolerans på detta område. Det är också ledarens och tränarens uppgift att förmedla det budskap, som finns i barn- och ungdomsverksamhetspolicyn samt att denna följs.

Föräldrarollen

Svärdsjö IF Fotboll ser föräldrar och närstående till föreningens barn och ungdomar som en viktig del för att vår verksamhet ska fungera. Föreningen genomför en rad olika arrangemang vilket gör att behovet av föräldrar och närståendes engagemang är stort. Genom att dessa aktivt bidrar till föreningsarbetet kan tränaren och ledaren lägga mer tid på föreningens barn och ungdomar, och dess sportsliga utveckling och på en fungerande fotbollsverksamhet. Föreningens tränare och ledare agerar för spelarnas skull, inte för föräldrarnas. Även som förälder och närstående är man en representant för föreningen vid träning och match, vilket gör att man ska uppträda på ett sportsligt sätt för både med- och motståndare. Liksom tränare, ledare och spelare bör även föräldrar och närstående känna till föreningens policy och se till att den följs.

Uppdaterad: 25 JUL 2019 12:31